Črni robatoprsec* (Agonum (Agonum) nigrum)

  • Domov
  • Črni robatoprsec*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8.5 mm

Razširjenost: slabo poznana - redko?

Življenjski prostor: poplavni logi, močvirni predeli s trstičevjem

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nebleščeče črno, podolgasto. Glava je nekoliko podolgovata, oči so rahlo izbočene, s po 2 obočesnima ščetinama. Oprsje je zaokroženo, v sprednjem delu ob straneh rahlo koničasto, največ 1.3-krat tako široko kot dolgo, v spodnjem delu zaobljeno zoženo, brez stranskih trnov, z izrazitima, hrapavima jamicama, katerih notranja robova potekata vzporedno in se skoraj iztezata v bazalni del pokrovk. Pokrovke so podolgasto jajčaste, v ramenskem delu ob straneh zaokrožene, s skoraj vzporednimi zunanjimi robovi, vzdolžno fino izbrazdane, s porno luknjico na sprednjem delu 3. brazde in neizrazito udrtino na zadnjem delu 5. brazde. Noge so precej dolge, črne ali črnorjave, porasle s ščetinami, sprednje goleni imajo v sprednjem delu izrazito "česalno" izjedo.

Vrste iz rodu Agonum so zelo težavne za prepoznavanje in jih je na terenu zelo težko določiti do vrste! Pogosto je tudi ob pregledu spolnega aparata težko določiti vrsto!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni plenilci, pojavljajo se nekje od aprila do zgodnje jeseni. Prezimijo pod kamni, med odpadlim listjem, v zemeljskih jamicah ali pod skorjo odmrlih dreves. Vrsta je pogostejša v trstičevjih in močvirnih predelih, a se mestoma pojavlja tudi v poplanih logih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Duftschmidov robatoprsec* (Agonum duftscmidi) - mračni robatoprsec* (Agonum lugens) - ploskorobi robatoprsec* (Agonum emarginatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti