Pravi piratski volkec* (Pirata piraticus)

  • Domov
  • Pravi piratski volkec*

Družina: pravi volkci (Lycosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: obrežja stoječih voda in počasi tekočih potokov

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samica: glavoprsje (prosoma) je zaokroženo ščitasto, lisičje- ali rumenorjavo in pogosto ozko belo obrobljeno, ob straneh s širokim, temnorjavim pasom ter z ožjim osrednjim, vilasto razcepljenim vzorcem. Oči so nameščene na zgornjem sprednjem delu glavoprsja. Zadek (opistosoma) je jajčast, rdeče- ali temnorjav, z belimi pikami in rumenkasto črto v sprednjem delu, ob straneh je večinoma svetlejši. Noge so krepke, svetle, večinoma enobarvne, porasle s togimi ščetinami in kratkimi dlakami.

 

Samec: je manjši od samice, prepoznamo ga po povečanih pedipalpih v katerih hrani spermalne paketke. Zadek je zelo ozek in podolgast, sicer podobno obarvan kot samica.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je prilagojena na življenje ob vodi. Osebki lahko tudi "drsijo" po vodni površini, kar jim omogočajo fine dlačice na konicah tarzalnih členkov. So dokaj urni plenilci, ki svoj plen lovijo iz zasede, pogosto pa uplenijo v vodo padle žuželke in druge manjše organizme. Lovilnih mrež ne pletejo. Samice jajčeca odlagajo v krogličast kokon, ki ga nosijo s seboj pritrjenega na zadek. Vrsta je najbolj aktivna med aprilom in junijem, odrasli tudi prezimijo.

 

Podobne vrste (neuveljavljeno ime): vitkonogi piratski volkec* (Pirata tenuitarsis) - obvodni piratec* (Piratula hygrophila) - navadni obvodni pajek* (Dolomedes fimbriatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti