Beloustna govnarica* (Phrosia albilabris)

  • Domov
  • Beloustna govnarica*

Družina: govnarice (Scathophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: lokalno do redko?

Življenjski prostor: močvirna mesta, šaševja, močvirna grmičevja, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej vitko, visoko dvignjeno v zrak med počitkom. Glava je temna, v sprednjem delu nad zgornjo ustno (labrum) bela, oči so velike, rdeče, belo obrobljene. Tipalnice so pri vrhu betičaste, temne, s tankimi, nitastimi aristami. Oprsje je nekoliko kvadratasto, bleščeče črno, skoraj golo, poraslo le z redkimi ščetinami, večinoma s sivkastimi pasovi, ki so lahko tudi neizraziti. Ščitek (scutellum) je podobno obarvan kot oprsje, s po dvema apikalnima ščetinama. Krila so ozko podolgovata, delno zatemnjena, sicer prosojna. Zadek je črn do črnosiv, po spodnji strani nekoliko svetlejši. Noge so dokaj dolge in vitke, stegenca in delno tudi sprednji par goleni je živo oranžnorumen, zadnje goleni so temne, prav tako temna so stopalca.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do julija, pogosteje v obrežni vegetaciji ali na zamočvirjenih mestih. Na plen prežijo iz zasede, verjetno lovijo predvsem manjše leteče žuželke. O samem razvoju ličink in življenju odraslih je zelo malo znanega.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): govedarica (Cleigastra apicalis) - Microprosopa haemorrhoidalis - belonoga črna govnarica* (Cordilura albipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti