Srebrnoglava satelitka* (Metopia argyrocephala)

  • Domov
  • Srebrnoglava satelitka*

Družina: mesarske muhe (Sarcophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: vlažni gozdovi, poplavni logi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je velika, pri samcih z zelo prepoznavnima, srebrnobelima fronto-orbitalnima ploščama, ki sta med seboj skoraj popolnoma zliti, temenski del je temnosiv, pri samicah je zgornji del glave sivorjavkast s črno osrednjo liso, brez srebrnobelih plošč. Oči so velike, rdeče, pri samcih so izbuljene. Tipalnice so na vrhu betičaste in dokaj dolge, temnosive. Oprsje je sivorjavo do umazano rjavo, v predšivnem (presuturalnem) delu s kratkima vilasto razcepljenima črtama ter dvema obstranskima črtama in tremi zašivnimi (postsuturalnimi) črtami, poraslo s ščetinami. Krila so trikotno pahljačasta, prosojna, dobro ožiljena. Zadek je podolgasto trikotno koničast, sivorjav s svetlimi lisami ob straneh, konica zadka je na redko porasla z daljšimi togimi ščetinami. Noge so črne, vitke, na redko porasle z daljšimi ščetinami.

Samice tega rodu so med seboj skoraj nedoločljive!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do avgusta, v sončnih dneh pogosto posedajo na listih grmov in dreves. Po habitusu močno spominjajo na nekatere goseničarke (Tachinidae). Hranijo se z nektarjem in pelodom, predvsem na cvetovih različnih vrb (Salix spp.). Ličinke živijo v talnih gnezdih os grebač in solitarnih čebel, kjer se hranijo z njihovim zarodom ter z zalogo spravljene hrane.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Grandova satelitka* (Metopia grandii) - Staegerjeva satelitka* (Metopia staegerii- poljska satelitka* (Metopia campestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti