Lipov škržatek (Zygina tiliae)

  • Domov
  • Lipov škržatek

Družina: mali škržatki (Cicadellidae: Typhlocybinae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-3.5 mm

Razširjenost: slabo poznana

Življenjski prostor: svetli logi, poplavni gozdovi, vlažni travniki, jelševja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, bledikasto z rdečkastim "cik-cakastim" vzorcem na pokrovkah. Glava je široka, vorteks (zgornji del glave) je belkast z rdečkasto osrednjo progo, oči so bledo modrikaste do zelenkaste, rdečkasto obrobljene. Oprsje je podobno obarvano kot vorteks. Ščitek (scutellum) je široko trikoten, večinoma temneje obarvan od oprsja, z belkasto osrednjo liso, ob straneh nekoliko bolj rumenkastorjav. Pokrovke so belkaste z rdečkastim ali nekoliko bolj oranžnim vzorcem na klavusu, v zadnjem delu so skoraj prosojne. Noge so prav tako belkaste, porasle s togimi ščetinami.

V rodu Zygina je več, med seboj zelo podobnih in težko ločljivih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja predvsem na lipovcu (Tilia cordata), pa tudi na črni jelši (Alnus glutinosa) in na sivi jelši (Alnus incana). Tako odrasli, kot tudi ličinke, se hranijo z rastlinskimi sokovi na listih in poganjkih omenjenih vrst dreves. Odrasli se pojavljajo od avgusta do oktobra, ob toplih zimah tudi prezimijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ognjenolisi škržatek* (Zygina flammigera) - škržatek (Zygina angusta) - vrbin škržatek (Zygina lunaris). 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti