Obrežni bembidij* (Bembidion properans)

  • Domov
  • Obrežni bembidij*

Družina: krešiči (Carabidae: Trechinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: obrežja stoječih voda, kot so mrtvice, mlake in gramoznice, poplavni logi, vlažne ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno, redkeje bronasto ali bakreno kovinsko bleščeče. Glava je dokaj velika, gladka, ob notranjem robu oči poteka na vsaki strani bolj ali manj ravna brazdna linija, ki se konča pred nadustno ploščico (klipeus), oči so izbuljene, sivkasto črne. Tipalnice so drobnočlenaste, v celoti črnosive, členki so bolj ali manj enako veliki, ščetinasti. Oprsje je gladko, skoraj srčasto, na bazalnem (spodnjem) delu močno zoženo in z rahlo ostrima kotoma, ob zunanjem delu močno zaokroženo, najširše na sredini ali v zgornjem delu, z bazalnima, obstranskima hrapavima jamicama. Pokrovke so podolgasto ovalne, v ramenskem delu z ostro, pravokotno razo, vzdolžno fino jamičasto (jamice v zadnjemu delu pokrovk izginejo, zato je zadnji del pokrovk gladek), 8. linija jamic je krepka in poteka vzdolž rahlo ostrega roba pokrovk, na zadnjem delu pokrovk se nahaja nekaj raztresenih ščetin. Noge so večji del temne, le goleni so rumenkaste z delno črnikastim spodnjim delom, stegenca so kratka in močna, rekeje so noge v celoti rdečerjave.

Rod Bembidion zaobjema izjemno veliko med seboj podobnih vrst, ki jih je na terenu skoraj nemogoče določiti do vrste!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo že v zgodnji pomladi, ko se tudi parijo, pogosto v večjem številu. Navadno jih najdemo na razgaljenih, bolj vlažnih, glinastih in tudi peščenih mestih, kjer tekajo naokrog in plenijo drobne nevretenčarje. Aktivni so čez dan, najpogosteje v sončnem vremenu. V nevarnosti se hitro zatečejo v špranje v tleh ali pod liste in kamne. O biologiji vrste je malo znanega, o življenju ličink praktično ni znanega ničesar, čeravno je vrsta zelo pogosta in mestoma se lahko pojavlja v zelo velikem  hitro kolonizira nova območja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bleščeči bembidij* (Bembidion lampros) - pritlikavi bembidij* (Bembidion pygmaeus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti