Hrapava travnica (Meloe proscarabaeus)

  • Domov
  • Hrapava travnica

Družina: priščnjaki (Meloidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-35 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, gozdne jase, gozdne poti

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, valjasti, večinoma črnomodro do skoraj črno obarvani, redkeje živo modri ali vijoličastomodri. Glava je široka, neenakomerno grobo jamičasta, bleščeča, tipalnice so drobno členaste, pri samcih so nekje na sredini kolenčasto prepognjene, s povečanima osrednjima členkoma, pri samicah so členki skoraj enako veliki. Oprsje je skoraj kvadratasto, tako dolgo kot široko, grobo jamičasto (jamice so dokaj velike), v spodnjem delu skoraj z ravnim robom. Pokrovke so močno skrajšane, jajčaste, grobo hrapavo nagubane, letalna krila niso razvita. Zadek je močno povečan (še posebej pri oplojenih samicah), valjast. Noge so krepke, dolge, temne, prvi tarzalni členek zadnjih nog ima krpat, rumenkast privesek.

Od zelo podobne vijoličaste travnice (Meloe violaceus) se loči po tem, da so jamice na oprsnem ščitku grobe, z velikimi razmaki med seboj, spodnji rob oprsja je skoraj raven, brez izrazitejših vboklinic, konica oprsja pa je le malo podaljšana v neizrazit zob.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni že februarja pa vse do maja, v tem času se tudi parijo. Samice so večje od samcev in imajo močno nabrekel zadek, ki je poln jajčec. Te odlagajo v tla. Mlade ličinke splezajo na cvetove (pogosto na cvetove zlatičevk), kjer čakajo na opraševalce, kot so samotarske čebele. Oprimejo se jih z močnimi krempeljci in čebela jih odnese v lastno gnezdo. Tam se ličinka hrani s čebeljim zarodom in zalogo peloda, dokler se ne zabubi. Ličinke so nekoliko manjše kot pri vijoličasti travnici, največ 2 mm velike, oranžne do rjavkaste. V redkih primerih se lahko odrasli osebki tako namnožijo, da postanejo škodljivi v kmetijstvu (primer je Egipt), saj se hranijo izključno z rastlinami, v tem primeru s solatami in drugo zelenjavo. Tudi ta vrsta izloča zelo strupeno rumenkasto hemolimfo s kantaridini, ki lahko povzroči mehurje na koži in zelo resne zastrupitve!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vijoličasta travnica (Meloe violaceus) - brazdasta travnica (Meloe rugosus) - ozkovrata travnica* (Meloe brevicollis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti