Štiripikasta steljarka* (Sapromyza (Sapromyzosoma) quadripunctata)

  • Domov
  • Štiripikasta steljarka*

Družina: steljne muhe (Lauxaniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, grmovna mesta, mejice, porasle ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenkasto do beldo oranžnorumeno. Glava je precej široka, z eno serijo obočesnih ščetin, ocelarne ščetine na temenu se nahajajo izven ocelarnega trikotnika, tipalnice so pri vrhu kratko betičaste, rumenkaste do rahlo oranžne. Oči so oranžnorumene, z rahlo zelenkastim leskom. Oprsje je krepko, v osrednjem vzdolžnem delu poraslo s tremi serijami kratkih ščetin in dvema vrstama akrostihalnih ščetin, ob straneh in na zadnjem delu oprsja so še posamične, dolge ščetine. Ščitek (scutellum) je ozko polkrožen, nekoliko privzdignjen, z dvema apikalnima ščetinama in po eno subapikalno ščetino na vsaki strani. Krila so ozko podolgasta, ob mirovanju vzdolžno zložena čez telo, prosojna, brez lis in z osrednjo kratko prečno žilo. Zadek je napihnjen, jajčast, rumenkast, pogosto s po štirimi drobnimi črnimi pikami v zadnjem delu, segmentu so ob zgornjih robovih porasli s serijo ščetin. Noge so bledo rumenkaste, na sprednjih stegencih so z notranje strani dolge ščetine, zadnje goleni so na spodnjem delu nekoliko razširjene (hlačaste) in črnikaste.

Vrst iz rodu Sapromyza je veliko, med seboj so si zelo podobne!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od konca maja do začetka septembra, ob toplih jesenih še kasneje. Pogsto posedajo po listih trav in drugih zeli v nizki vegetaciji. Ličinke živijo na vlažnih tleh, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ščetinasta steljarka* (Sapromyza quadricincta) - šesteropika steljarka* (Sapromyza sexpunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti