Podolgasti pravi najezdnik* (Ichneumon extensorius)

  • Domov
  • Podolgasti pravi najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-16 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: grmovna mesta, mejice, svetli logi, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: zelo je podobna drugim samicam iz rodu Ichneumon. Glava je v celoti črna, bleščeča, tipalnice so črne, s širokim, belim pasom nekje blizu sredine. Oprsje je gladko, črno, ščitek (scutellum) je večji del bel. Zadek je v sprednjem delu zožen, ostali del je ozko valjast in koničasto zožen, sprednja segmenta sta rdeča do oranžnordeča, na zadnjih dveh segmentih sta beli lisi. Stegenca nog so črna, goleni in stopalca so večinoma rdečkasta do oranžnorjava, zadnja stopalca so pogosto sivkasta, zadnje goleni so v spodnjem delu rahlo črnikaste.

 

Samec: od samice se loči po tem, da nima belih pasov na tipalnicah. Sprednji del zadka in ščitek sta rumena, prav tako rumene so goleni in stopalca, le zadnje goleni so v spodnji polovici kontrastneje črna, tudi zadnja stopalca so večinoma temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od marca vse do novembra. Pogosto posedajo na listih grmov in drugih rastlin. Hranijo se s pelodom in nektarjem, občasno tudi z manjšimi letečimi žuželkami. Vrsta je paraziotid bub nekaterih vrst sovk (Noctuidae). Samica na tleh aktivno išče kamrice s sovkinimi bubami. Ko najde ustrezno bubo, vanjo s pomočjo daljše leglice izleže posamično jajčece. Ličinka nato živi v telesu bube, dokler je ne izžre, nakar se zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pravi najezdnik* (Ichneumon stramentarius) - pravi najezdnik* (Ichneumon stramentorpravi najezdnik* (Ichneumon confusorpravi najezdnik* (Ichneumon xanthorius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti