Rumenonogi zamazanček* (Asaphidion flavipes)

  • Domov
  • Rumenonogi zamazanček*

Družina: krešiči (Carabidae: Trechinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: vlažna mesta ob vodah, peščene lege, poplavni logi, robovi mrtvic

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po velikih, močno izbuljenih očeh in lisastih pokrovkah, telo je zelenkasto bakrenasto. Glava je skoraj trikotna, grobo jamičasta, porasla s svetlimi ščetinami. Tipalnice so nekje do 4. členka rumenkaste, sicer so temne. Oprsje je srčasto, ob straneh zaobljeno, grobo jamičasto, kovinsko bleščeče, v spodnjem delu ravno, z bolj ali man ravnima stranskima kotnima konicama. Pokrovke so jajčaste, temne, kovinsko bleščeče, z dvema paroma pornih vdolbinic in serijami zelenkastih do sivkastih kvadratastih lis. Noge so rumenkaste, nekoliko temnejše na sklepnih delih, členki stopalc so prav tako temnejši, stegenca so rahlo odebeljena.

Vrste iz rodu Asaphidion so si med seboj izjemno podobne in jih je zato med seboj brez podrobnejšega pregleda le stežka ločiti!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja na vlažnih mestih, pogosto ob nabrežjih voda ter na peščenih pustih njivah, kjer pleni manjše nevretenčarje. Odrasli se pojavljajo že od zgodnje pomladi vse do jeseni. Razmnoževanje poteka spomladi. Ličinke živijo na tleh in so prav tako plenilci drobnih nevretenčarjev.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): avstrijski zamazanček* (Asaphidion austriacum) - slični zamazanček* (Asaphidion curtum) - rumenorogi zamazanček* (Asaphidion flavicorne).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti