Mnogobarvna šmidtija* (Schmidtea polychroa)

  • Domov
  • Mnogobarvna šmidtija*

Družina: dugezije (Dugesiidae)

Red: trikladni vrtinčarji (Tricladida)

Razred: vrtinčarji in sorodstvo (Rhabditophora)

Velikost: 10-25 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: bistri nižinski potočki, manjše stoječe vode z bistro vodo in vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je plosko s trebušne in hrbtne strani, "črvasto", večinoma temno- do črnorjavorjavo (lahko tudi z zelenkastorjavim odtenkom), robni del je svetlejši. Sprednji del (glava) je rahlo trikotne oblike, vendar zaokrožena, brez tentaklastih priveskov, z enim parom čašastih oči, ki so vgreznjene v plitve, svetle jamice (razdalja med očmi je nekje 1.5-krat daljša od razdalje očes do roba glave).

 

Obnašanje in razvoj: sodijo med večje vrtinčarje pri nas. Pogosto se pojavljajo v večjem številu (a ne tako množično, kot podobna črna mnogooka* (Polycelis nigra)), v svežih in bistrih potočkih, redkeje v jarkih. Odrasli se pomikajo s počasnim polzenjem čez substrat, kjer s pomočjo iztegljivega žrela plenijo zelo drobne vodne organizme, kot so gliste in ličinke polžev. Odrasli so obojespolniki (hermafroditi), lahko se razmnožujejo spolno (jajčeca in spermije navadno izločijo v vodo) ali tudi nespolno z delitvijo. Telo je izredno regenerativno in se lahko po poškodbah tudi obnovi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črna mnogooka* (Polycelis nigra)drobna mnogooka* (Polycelis tenuis) - dugezija (Dugesia spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti