Rjava krivožilna polžarica* (Elgiva solicita)

  • Domov
  • Rjava krivožilna polžarica*

Družina: močvirske muhe (Sciomyzidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: v bližini stoječih voda in potokov z bogato obrežno vegetacijo, močvirja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, pretežno rumenorjavo. Glava je dokaj velika, z izrazito podaljšanim spodnjim delom, po zgornji strani ploska, rumenkasta, porasla z redkimi ščetinami v zatilnem delu, z osrednjim pasom in po dvema rjavima pikama ob straneh blizu oči, ki so velike, rdečerjave. Tipalnice so betičaste, rjavkaste, z listastim končnim segmentom, ki je daljši od 2. segmenta, ariste (nitasti izrastki na tipalnicah) so na koncu bele in dokaj dolge. Oprsje je rjavkasto ali rumenkasto, z dvema vzdolžnima osrednjima rjavima pasovoma, ki ju obdajajo sivi pasovi, redko ščetinasto ob straneh in v zadnjem delu. Krila so ozko podolgasta, rahlo rumenkasta ali rjavkasta, z značilno S-ukrivljeno prečno posteriorno žilo in s temnejšimi lisami. Zadek je rumenkastorjav, ob straneh temno-belo obrobljen, nekoliko napihnjen. Noge so rumenkaste, členki stopalc so temnejši, sprednja stegenca so porasla s krepkejšimi ščetinami ob straneh.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od marca do oktobra, večinoma se zadržujejo v obrežni vegetaciji blizu voda. Ličinke živijo v vodi in so plenilke manjših vodnih polžev.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): siva krivožilna polžarica* (Elgiva cucularia) - belotipalčna polžarica* (Ilione albiseta) - vrste iz rodu močvirska muha* (Tetanocera spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti