Srpasta ščetinasta mokrica* (Chaetophiloscia sicula)

  • Domov
  • Srpasta ščetinasta mokrica*

Družina: Philosciidae

Red: enakonožni raki (Isopoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 5.5-7 mm

Razširjenost: raztreseno?, slabo poznana

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, pod kamni, vejami in drugim materialom

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj vitko, nežno, bledo rjavkasto, marogasto oz. posuto s svetlimi lisami. Glava (cephalon) je kratka in široka, svetlo pikčasta, z neizrazitima lateralnima krpama. Oči so sestavljene iz mnogih omatidijev. Končni segment (flagelum) tipalnic je sestavljen iz 3. členkov. Sprednji segmenti (pereioniti) so ob stranskem delu zaokroženi, brez krpatih rogljev in ozko svetlo obrobljeni, zadnji segmenti so ob straneh trikotno krpati, brez izrazitih lis. Zadnji del telesa (pleon) je ožji od osrednjega dela, tvorijo ga ozki segmenti (pleoniti), ki se ob straneh podaljšajo v kratek trnat izrastek. Repni izrastek (telson) je trikoten, z ravnimi robovi. Končne nožice (uropodi) so dokaj dolge in nežne, redko ščetinaste, svetle.

 

Obnašanje in razvoj: osebki se večinoma skrivajo pod odmrlimi vejami, kamni in odpadnim materialom, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom. Vrsta je pogostejša v mediteranskem območju, a se verjetno širi v notranjost in na sever. Razširjenost v regiji je slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): oranžnolisa ščetinasta mokrica* (Chaetophiloscia cellaria) - navadna mokrica* (Philoscia affinis) - mahovna mokrica* (Philoscia muscorum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti