Rjavordeči krogličasti skakač* (Dicyrtoma fusca)

  • Domov
  • Rjavordeči krogličasti skakač*

Družina: krogličasti skakači* (Dicyrtomidae)

Red: skakači (Collembola - Entomobrymorpha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 1.5-2 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je krogličasto, zelo raznoliko obarvano, od vijoličasto-, višnjevo- do rjavordeče ali skoraj črno, do skoraj bledo rožnatih barv, z različno velikimi rumenkastimi lisami. Glava je precej velika, trikotna, v sprednjem delu grbasta, porasla s kratkimi ščetinami. Tipalnice so dokaj dolge, ščetinaste, 4. členek je zelo kratek, nameščene so pod očmi, ki so sestavljene iz večih omatidijev in so nameščene na majhni grbinici. Zadek je napihnjen, gol, v zadnjem delu porasel z dolgimi, svetlimi in togimi ščetinami, na trebušni strani se nahaja poseben skakalni organ - furka. Noge so dokaj dolge.

Zaradi raznolike obarvanosti telesa nekateri obravnavajo več oblik: rdeče obarvani z rumenimi lisami so znani kot Dicyrtoma fusca var. 1, skoraj črni osebki so znani kot Dicyrtoma fusca var. 2 in zelo bledi osebki s črnimi očesci na svetli podlagi so znani kot Dicyrtoma fusca var. rufescens.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se zadržujejo med špranjami, pod kamni ali vejami, na skorji dreves ali na gozdnih tleh, pogosto tudi na glivah in med mahovi. Hranijo se s hifami gliv in plesnijo. V nevarnosti lahko skočijo precej daleč.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisani krogličasti skakač* (Dicyrtomina ornata) - Calvatomina rufescens.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti