Hrapavi brezrobnik* (Anotylus (Styloxis) rugosus)

  • Domov
  • Hrapavi brezrobnik*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Oxytelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-5.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, med kupi listja, pod debli, vejami, kamni in drugim materialom, kompostniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prevladujejo črni osebki, pojavljajo se tudi osebki z rjavorumenimi pokrovkami. Glava je dokaj široka, grobo jamičasta, vendar gladka in bleščeča, nadustna ploščica (clypeus) je nekoliko manj bleščeč. Tipalnice so črne, 4. členek je podaljšan, daljši kot je širok, členki od 6. naprej so skoraj kvadratasti. Oprsje je diskasto polkrožno, v zgornjem delu ravno odsekano, v spodnjem močno zaokroženo, grobo jamičasto, ob stranskih robovih izrazito hrapavo, v osrednjem delu trikotno dvignjeno. Pokrovke so zelo kratke (dosegajo nekje 1/4 zadka), v celoti črne ali temno rumenorjave, grobo jamičaste (manj izrazito kot pa oprsje), gladke na osrednjem šivu. Zadek je črn, ob straneh z ostrim robom, pri samcih se na 6. členku (sternitu) nahaja droben "gumbast" izrastek, ki je dobro viden od strani. Noge so rumeno- do temnorjave, goleni so pogosto bolj črnikaste.

V rodu Anotylus je veliko, med seboj podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se zadržujejo v vlažnih tleh, pogosto v kompostu ali med drugim razpadajočim rastlinskim materialom, v različnih habitatih. Aktivni so skozi večji del leta, večinoma ponoči, ko lovijo drobne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ozkoglavi brezrobnik* (Anotylus rufigrons) - široki brezrobnik* (Anotylus sculpturatus) - bleščeči brezrobnik* (Anotylus nitidulus) - ožgani brezrobnik* (Anotylus inustus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti