Mali repkar (Satyrium acaciae)


Družina: modrini (Lycaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-30 mm (razpon kril)

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: pretežno grmovne mejice s črnim trnom

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Sameckrila so po zgornji strani sivo- do temnorjava z neizrazitimi majhnimi oranžnimi lisami ob spodnjem (analnem) robu zadnjih kril. Po spodnji strani so krila svetlo sivorjava, s kratkim repkom na spodnji strani zadnjih kril. Vzdolž obeh kril poteka tanka bela (prekinjena) črta, ki poteka od sprednjega proti notranjemu delu spodnje strani kril, na sprednjih krilih je bolj ali manj ravna in pogosto zabrisana, na zadnjih krilih je pogosto rahlo usločena in dobro izražena. Na robu spodnjega dela zadnjih kril, tik ob repku se nahajajo oranžne polmesečaste submarginalne lise, ki so na notranji strani črno obrobljene, na zunanji strani pa so v polju ob repku omejene z majhno črno piko, ki je pri samcu izrazita, ob repku je tudi majhna modrosiva lisa, ki je na notranjem robu oranžno obrobljena. Je navadno manjši ter svetlejši od samice in ima krajši repek.

 

Samica: podobno obarvana kot samec, zato jo je le stežka ločiti od njega, če nista v kopuli (paritveni tandem). Od samca se še najbolj loči po šopu črnih dlak na koncu zadka, ki je značilnost te vrste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do julija, letajo v eni generaciji. Razvoj vrste je vezan na črni trn (Prunus spinosa). Gosenice so dokaj čokate, nagubane, svetlozelene, s temnejšim hrbtnim pasom, ki je svetlo obrobljen. Glava je črna, drobna, pogosto vpotegnjena pod oprsne segmente. Hranijo se z listi in poganjki črnega trna. Bube so drobne, rdečerjave, porasle s ščetinicami.

 

Podobne vrste: slivov repkar (Satyrium pruni) - hrastov repkar (Satyrium ilicis) - trnov repkar (Satyrium spini).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti