Bronasta črnikasta trepetavka* (Pipizella viduata)

  • Domov
  • Bronasta črnikasta trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Pipizini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: suhi travniki, mejice, grmovna mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: črno obarvani z rahlo bronastim leskom. Glava je dokaj široka, z velikimi, črnordečimi očmi, ki se pri samcih stikajo, pri samicah so razmaknjene. Končni segment tipalnic je betičast, pri samcih okrog 1.5-krat tako dolg kot širok, pri samicah do 2-krat tako dolg kot širok. Oprsje je dokaj veliko, gladko, bleščeče temno bronasto, večinoma gosto poraslo z rumenkastimi dlakami. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, polkrožen, anko obarvan kot oprsje. Krila so prosojna, z zelo ozko, komaj opazno, rumenkasto pterostigmo. Zadek je podolgasto jajčast, v celoti temen, z bronastim leskom, rumenkasto dlakav. Noge so temne z rumenkastimi lisami na sklepnih delih, zadnje goleni imajo na anteriorni strani serijo dlak, ki so tako dolge kot je širina goleni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v sončnih dneh od maja do septembra, z viškom v juniju in juliju. Pogosto posedajo na listih in cvetovih večjih rastlin, kjer se hranijo z nektarjem. Ličinke živijo v tleh, predvsem na koreninah rastlin, kjer se hranijo s koreninskimi listnimi ušmi (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonoga črnikasta trepetavka* (Pipizella annulata) - ozkopasasta črna trepetavka* (Pipiza luteitarsis) - žalobna črna trepetavka* (Pipiza lugubris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti