Zlati obrežnik (Elaphrus aureus)

  • Domov
  • Zlati obrežnik

Družina: krešiči (Carabidae: Carabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer zelo redko

Življenjski prostor: peščena mesta ob rekah in v poplavnih logih

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, kovinsko bakreno do srebrnkasto zeleno z modrikastimi lisami na pokrovkah. Glava je drobna, ožja od oprsja, drobno jamičasta, bleščeča, oči so velike, izbuljene. Tipalnice so nitaste, kovinsko zelene. Oprsje je ozko, ob straneh polkrožno razširjeno, v srednjem delu najširše, proti dnu zoženo in z ravnima robovoma ter s po eno ščetino na vsaki strani (ščetine so lomljive!), hrapavo drobno jamičasto. Pokrovke so ovalne, v ramenskem delu rahlo zaobljene, v spodnji tretjini razširjene in topo zaokrožene, posejane s plitvimi, modroovijoličastimi jamicami, ki so srebrnkasto obrobljene, vzdolž osrednjega šiva potekata dve seriji bleščečih kvadratastih črnih okenc. Noge so dolge, bakrenasto rumenkaste z zelenim odtenkom, zadnje goleni so skoraj v celoti prosojno rumenkasta, le v zgornjem delu so nekoliko temnejša, stopalca so intenzivno kovinsko zelena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo že v marcu in vse do septembra. Aktivni so tudi čez dan in se pogsoto zadržujejo na peščenih nanosih rek. Plenijo manjše žuželke in druge nevretenčarje. Tudi ličinke so plenilke, živijo večinoma pod kamni ali se skrivajo v nizki vlažni podrasti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni obrežnik* (Elaphrus riparius) - zelenonogi obrežnik* (Elaphrus ullrichii) - bakrenasti obrežnik* (Elaphrus cupreus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti