Počasni talni krešič* (Harpalus (Harpalus) tardus)

  • Domov
  • Počasni talni krešič*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: kamnite in peščene površine, ruderalne površine, obdelana tla, pripotja

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, dokaj stisnjeno, črno, pri samicah nebleščeče. Glava je nekoliko kvadratasta, gladka, oči so rahlo izbuljene, z 1 nadočesno (supraorbitalno) ščetino, pipalke so rumenkaste, njihov predzadnji segment z več kot 2 ščetinama. Tipalnice so srednje dolge, v celoti rumenkaste, od 3. členka naprej dlakave. Oprsje je dokaj široko, kvadratasto, gladko, v sprednjem delu v koteh rahlo navzgor usločeno, v spodnjem delu tako široko kot pokrovke in z neizrazitima, gladkima, bazalnima jamicama, ob straneh zelo rahlo usločeno, brez kotnih ščetin ter z 1 robno ščetino v osrednjem delu. Pokrovke so široke, ovalne, na konicah delno razprte (pri samicah bolj in iztegnjene v zobce), vzdolžno izbrazdane, z neizrazito, preskutularno porno jamico v zgornjem delu. Noge so kratke in krepke, večji del črnikaste, le stopalca in zgornji del goleni so rumenkastorjave, sprednje goleni imajo na zunanji strani v spodnjem delu od 5 do 6 drobnih predapikalnih zobcev in so z notranje strani izrobljene (češelj), členki sprednjih in srednjih stopalc so pri samcih močno povečane, zadnja stopalca so kratka (1. členek je krajši kot 2. in 3. členek stopalc skupaj).

Vrst v rodu Harpalus je veliko in so med seboj zelo težko določljive, podobne so rodu Amara!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja na bolj peščenih ali kamnitih ter sončnih mestih, osebki so aktivni tudi čez dan. Pojavljajo se najbolj od marca do junija. Hranijo se pretežno s semeni rastlin, uplenijo pa tudi manjše nevretenčarje, kot so deževniki, goli polži in ličinke žuželk. Ličinke živijo na tleh in se hranijo podobno kot odrasli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gladki talni krešič* (Harpalus politus) - Froelichov talni krešič* (Harpalus froelichii) - gibki talni krešič* (Harpalus anxius) - temačni talni krešič* (Harpalus melancholicus). 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti