Črnočeli gubastokrili kozak* (Rhantus frontalis)

  • Domov
  • Črnočeli gubastokrili kozak*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Colymbetinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: manjše mlakuže, jarki, počasi tekoči potočki, mrtvice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, v osnovi rumeno, s temnimi pikami na pokrovkah, ki tvorijo mrežast vzorec. Glava je polkrožna, obočesni del je navadno črn z rumeno osrednjo liso, sprednji del je rumen, oči so motno prosojne. Tipalnice so nitaste, rumenkaste. Oprsje je v sprednjem delu ob straneh koničasto iztegnjeno ob rob oči, v spodnjem delu je rahlo valovito do skoraj ravno, rumenkasto, z osrednjo temno liso, ob kateri sta na vsaki strani manj opazni, svetlejši lisi, ki se včasih zlijeta s spodnjim robom v polmesečaste lise. Pokrovke so podolgasto ovalne, proti koncu kratko koničaste, v osnovi rumene in gosto črno pikčaste (mrežast vzorec), z vzdolžnimi, prosojnimi rumenimi črtami in serijo drobnih jamic. Oprsni del spodnje strani je črn, prosternalni izrastki so rumeni, spodnja stran zadka je pri samicah v celoti rumena, pri samcih sta rumena vsaj prvi in zadnji trebušni segment. Noge so rumenkaste, stopalca zadnjih nog so z notranje strani gosto ščetinaste, zadnje goleni se končajo z dvema, nenako dolgima trnoma.

Rod Rhantus je dokaj težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo v manjših stoječih vodah in počasi tekočih potočkih, so tudi zelo dobri letalci. Po parjenju, v zgodnji pomladi, samice odložijo jajčeca na vodne rastline. Ličinke so podolgaste, rjavkaste, s svetlimi pikami, z nekoliko razširjenim zadkom in krepkimi čeljustmi. Plenijo manjše vodne živali, ki jih ulovijo iz zasede. V kolikor presahne zaloga vode, se lahko vkopljejo v vlažno blato, kjer preživijo sušno obdobje. Po dobrih treh tednih se preobrazijo v odrasle živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni gubastokrili kozak* (Rhantus suturalis) - prečnočrti gubastokrili kozak* (Rhantus notaticollis) - rumenkasti gubastokrili kozak* (Rhantus exsoletus) - prikriti gubastokrili kozak (Rhantus latitans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti