Temnopasasti čeladnik* (Cassida vibex)

  • Domov
  • Temnopasasti čeladnik*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Cassidinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno, redko

Življenjski prostor: različna ruderalna vegetacija, mejice, grmovna mesta, travniki, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od podobnih čeladnikov (Cassida) se ločijo po sledečih znakih: telo je ovalno, svetlo- do rumenozeleno z zlatnatim sijajem - tipalnice so rumenkaste, na vrhu temne - oprsni ščit je v sprednjem delu zaokrožen, v spodnjem delu rahlo valovit, včasih temno obrobljen ali celo večji del rjav, zeleno zlatorumen - ščitek je večinoma rjav - čez osrednji šiv pokrovk poteka širok vzdolžen temnorjav pas v obliki črke T, na osrednjem delu (pogosto tudi v zgornjem delu) je na vsaki strani drobna črna pika - stegenca nog so večji del temna, stopalca so rumenkasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do septembra. Ličinke so zelene in ploske, ob straneh porasle z daljšimi, ščetinastimi izrastki, na zadku z dvema daljšima cerkastima izrastkoma. Pogosto se zakrijejo z iztrebki. Njihov razvoj je vezan na različne nebinovke (Asteraceae), kot so osati (Cirsium spp.), bodaki (Carduus spp.)glavinci (Centaurea spp.) in repinci (Arctium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): panonski čeladnik* (Cassida pannonica) - Panzerjev čeladnik* (Cassida panzeri) - osatov čeladnik (Cassida rubiginosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti