Zlatorjava močvirjevka* (Limnephilus auricula)

  • Domov
  • Zlatorjava močvirjevka*

Družina: močvirjevke* (Limnephilidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: močvirni predeli, mokrotni travniki, ob mlakužah in mrtvicah z obrežno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebkisrednje veliki. Tipalnice so dolge (skoraj tako kot krila), nitaste, temno-svetlo pasaste. Krila so v mirovanju strehasto zložena ob telo. Prednja krila so podolgasta, proti konicam rahlo razširjena ter na zgornji strani nekoliko dvignjena, ostro poševno odrezana in na spodnji strani zaokrožena, čokoladno rjava z zlatnatim do bronastordečim leskom. V osrednjem delu se nahajata po dve kvadratasti diskalni beli lisi, za katerima je še več manjših lis, še posebej prepoznavne so drobne bele lise, ki so krožno do eliptično razvrščene v zadnjem delu kril. Zadnja krila so širša kot sprednja, prosojno sivkasta, dobro ožiljena in ob konicah rjavkasto poprhnjena. Preostalo temno je precej temno, noge so rumenkasto rjave.

 

Ličinka (z opisom tulca): ličinka je bledikasta, s krepkejšo, rumekastorjavo glavo. Prvi in drugi segment oprsja sta sklerotizirana, rumenorjava. Prvi segment zadka ima na zgornji strani grbico. Škržni izrastki so kratki, listasti, rumenkasto bledi. Tulec je skoraj raven, v sprednjem delu rahlo razširjen, večinoma zgrajen iz drobnih zrnc peska, redkeje iz dolgih koščkov listov in vejic, pogosto z dvema daljšima podpornima paličicama.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo nekje od poznega aprila do začetka oktobra. Pogostejši so na zamočvirjenih predelih, mokrotnih travnikih in ob vodah z obrežno vegetacijo, kjer se čez dan skrivajo na listih rastlin. Ličinke živijo v plitvih mlakužah, ki večinoma čez poletje presahnejo in se hranijo z razpadajočim rastlinskim materialom, včasih uplenijo tudi manjše vodne nevretenčarje. Prezimijo kot ličinke, spomladi se zabubijo in se nato preobrazijo v odrasle.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): marmornata močvirjevka* (Limnephilus marmoratus) - lunolisa močvirjevka* (Limnephilus lunatus) - temnokrila močvirjevka* (Limnephilus sparsus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti