Šestpikčasti robatoprsec* (Agonum sexpunctatum)

  • Domov
  • Šestpikčasti robatoprsec*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: vlažni in močvirni predeli, robovi njiv, svetli logi, pripotja, vlažni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje veliki, s kovinsko (modro)zeleno glavo in oprsjem ter bakrenordečimi pokrovkami, le redko so te zelene, modre ali črne. Glava je ozka, gladka, oči so rahlo izbuljene, temne, tipalnice so dokaj dolge, nitaste, temne. Oprsje je dokaj široko, skoraj kvadratasto, ob straneh enakomerno zaokroženo in v spodnjem delu zoženo, s topima kotnima konicama, gladko, v spodnjem delu ob straneh hrapavo jamičasto. Pokrovke so ovalne, s skoraj ravnimi stranskimi robovi, vzdolžno izbrazdane, na 3. vmesnem predelu na vsaki strani s po šestimi jamicami. Noge so dokaj vitke, dolge, v celoti črne.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja na nekoliko bolj močvirnih in vlažnih predelih, pogosto ob robovih njiv, večinoma se zadržujejo pod kamni in v zemeljskih razpokah. Odrasli so aktivni od začetka pomladi vse do zgodnje jeseni in prezimijo. Parijo se spomladi. Ličinke živijo na tleh in plenijo manjše nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrenozeleni robatoprsec* (Agonum viridicupreum) - barjanski robatoprsec* (Agonum ericeti).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti