Obrežni robatoprsec* (Agonum (Melanagonurn) hypocrita)

  • Domov
  • Obrežni robatoprsec*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: obrežja potokov, mrtvic, manjših ribnikov z razgaljenimi tlemi

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od zelo podobnih, črno obarvanih vrst tega rodu, se ločijo po sledečih znakih: tipalnice so v celotih črne, le redko rjavkasto nadahnjene - oprsje je ščitasto, izrazito zaokroženo, v sprednjem delu v koteh nekoliko zašiljeno in naprej iztegnjeno, v spodnjem delu zaokroženo, brez kotnih trnov, z 2 pornima ščetinama, v spodnjem delu jamičasto hrapavo, z izrazitim osrednjim "grebenastim" delom - ramenski del pokrovk je naprej štrleč - pokrovke so žlebaste, na 3. žlebu so prisotne le tri porne jamice, 2. je potisnjena proti 2. žlebu, 3. jamica se nahaja čisto v spodnjem delu pokrov - konice pokrovk niso izraziteje vdolbene in so koničasto zaokrožene - noge so črne, kvečjemu rahlo rjavkasto nadahnjene, členki stopalc so zaokroženi in negredljati, zadnji tarzalni členki so vitki, 1. in 2. členek sta podaljšana in vitka, 4. členek je zelo droben.

Vrste znotraj rodu Agonum so izredno težavne za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na bolj vlažne predele, pojavlja se tudi v barjih. Povsod po Evropi močno nazaduje zaradi izginjanja ustreznih habitatov. Odrasli so aktivni čez dan in tekajo po obrežju, kjer lovijo manjše živali. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mračni robatoprsec* (Agonum lugens) - ploskorobi robatoprsec* (Agonum emarginatum) - samotni robatoprsec* (Agonum viduum) - ozkovrati robatoprsec* (Agonum scitulum) - črni robatoprsec* (Agonum nigrum).

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti