Rumenopasasta hoduljenožka* (Rainieria latifrons)

  • Domov
  • Rumenopasasta hoduljenožka*

Družina: hoduljastonoge muhe (Micropezidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-8 mm

Razširjenost: slabo poznana, redko?

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdiči, med visoko gozdno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo vitki in z dolgimi, tankimi in temnimi nogami, ki imajo rumene lise. Glava je drobna, črna, temenski del je mnogo temnejši, na zadnjem delu porasla z redkimi, daljšimi ščetinami, oči so temnordeče, precej velike, belo obrobljene. Ustni del (lizalo) je močno povečano in temno. Tipalnice so na vrhu betičaste, temne in svetlo obrobljene, ariste so nitaste. Oprsje je ozko, gladko, po zgornji strani črno, ob straneh sivkasto, na zadnjem delu na redko poraslo z daljšimi ščetinami in s trnatima podaljškoma ob straneh. Ščitek (scutellum) je topo jezičast, z daljšima apikalnima ščetinama. Krila so ozko podolgasta, nekoliko kopjasta, prosojna, z neizrazitim, temnejšim prečnim pasom nad osrednjim delom. Zadek je pri samicah nekoliko odebeljen, temen, po spodnji strani s svetlima pasovoma, ki se lahko zlijeta v večjo liso, na koncu podaljšan v ozko, dokaj dolgo leglico. Pri samcih je zadek vitek, na koncu s kratkim genitalnim aparatom. Noge so zelo dolge in tanke, črnorjave, bazalni členki in bazalni del stegenc je rjavkast oz. rumenkast, prav tako se pri koncu srednjih in zadnjih stegenc nahaja rumenkast prstan, sprednja stopalca so izrazito pobeljena (značilnost mnogih predstavnikov te družine).

Rod Rainieria je zelo podoben drugim rodovom te družine. Ker je na razpolago zelo malo določevalnih ključev, je določanje do vrste lahko izredno težavno!

Podobna belonoga hoduljenožka* (R. calceata) ima temna stegenca z rumenimi pasovi, bazalni del zadnjih stopalc je bel, sicer so stopalca temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od sredine aprile pa do avgusta. Pogosto se zadržujejo na velikih listih rastlin v senčnih delih, kjer izvajajo posebne gibe (ples) s prednjimi nogami, s čemer označujejo teritorij in privabljajo potencialne partnerje. Odrasli plenijo manjše leteče žuželke, kot so mušice in komarji, sesajo pa tudi nektar in sadne sokove. Ličinke živijo v trohnečem lesu, ki ga poraščajo glive.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): belonoga hoduljenožka* (Rainieria calceata) - navadna hoduljarica* (Neria cibaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti