Družina: vitke čebele (Halictidae)
Red: kožekrilci (Hymenoptera)
Razred: žuželke (Insecta)
Velikost: 7-9 mm
Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto
Življenjski prostor: mejice, vlažni in poplavni logi, ruderalna vegetacija, okrasni vrtovi
Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena
Varstveni status vrste: noben
Samica: dokaj drobna brazdarka s črnim telesom. Glava in oprsje sta gosto grobo jamičasta, lica (podočesni del) so izrazito vzdolžno brazdasta, čeljusti in nadustni ščitek (klipeus) so črni. Oprsje je v osrednjem delu skoraj golo, gladko in nekoliko blešče, ob straneh raztreseno svetlo dlakavo, propodeum (zadnji del oprsja pred ščitkom) je grobo in plitvo izbrazdan. Zadek je jajčast, 2. in 3. segment sta v osrednjem delu gladka in gola, drobno jamičasta, le ob straneh ščetinasto dlakava, 4. in 5. segmetn sta gosteje svetlodlakava na spodnjem robu segmentov, zadnji segment ima značilno brazdo. Noge so pretežno črne, predvsem zadnje noge so gosteje porasle s svetlejšimi dlakami.
Samec: od samice se loči po mnogo daljših in pogosto na konici rahlo ukrivljenih tipalnicah, ki so v celoti črne, glava pa je v sprednjem delu porasla s svetlimi dlakami. Spodnji del nadustnega ščitka (klipeus) in ustna sta rumenkasto bela, delno tudi čeljusti. Tudi pri samcu je propodeum grobo izbrazdan.
Zelo podobni samci kuštrave brazdarke* (L. villosulum) imajo večinoma črn klipeus, spodnjo ustno in čeljusti.
Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta samotarska čebela, ki koplje gnezda v peščena in osončena mesta. Samice letajo od konca marca vse do oktobra, predvsem v sončnih dneh, ko jih pogosto obletavajo tudi samci. Obiskujejo različne vrste cvetov (polilektična vrsta).
Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kuštrava brazdarka* (Lasioglossum villosulum) - ovratniška brazdarka* (Lasioglossum malachurum) - pikčasta brazdarka* (Lasioglossum punctatissimum).