Rdeča sneženka (Cantharis livida)

  • Domov
  • Rdeča sneženka

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni obronki, robovi gozdnih poti, travniki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je večji del oranžnordeča, razen črnih oči in temnejše temenske lise, ki včasih ni izrazita ali pa je zelo velika (glava ni nikoli v celoti črna!). Tipalnice so črne, bazalni členki so oranžnordeči. Oprsni ščitek (pronotum) je proti vrhu nekoliko zožen, zaobljen, intenzivno oranžnordeč (skoraj vedno brez temnih lis), s prosojnim robom in v spodnjem delu ob straneh s kratkima stranskima trnoma. Pokrovke so večinoma rumenorjave (nominalna oblika) ali črne (var. rufipes - prevladujoča pri nas), s sivkastim leskom zaradi prileglih dlačic. Prednje noge so v celoti oranžnordeče, zadnja para nog sta črna, razen spodnjega dela stegenca (femur), ki je oranžnordeč. Zadek je oranžnordeč, pri samicah nekoliko daljši od pokrovk.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo od maja do julija, večinoma jih lahko vidimo na listih grmovja in dreves ali na cvetovih. Hranijo se z majhnimi žuželkami, občasno tudi z nektarjem in pelodom. Ličinke so črvaste, valovito segmentirane, sivorjave do žametnočrne. Živijo na tleh, kjer lovijo manjše polže in žuželke.

 

Podobne vrste: svetla sneženka (Cantharis pellucida) - črnikasta sneženka (Cantharis nigricans) - rjava sneženka (Cantharis rustica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti