Škrlatnordeči gobov hrošč* (Endomychus coccineus)


Družina: postavni gobovi hrošči (Endomychidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi s trohnečim lesom, logi, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zaradi ovalne oblike in rdeče obarvanosti telesa, ki je črno lisasto, spominjajo na polonice (Coccinellidae). Glava je drobna, črna, delno skrita pod oprsnim ščitom, tipalnice so črne, drobnočlenaste. Oprsni ščit je širok, rahlo sploščen, v sprednjem delu ob straneh topo trnato podaljšan, na spodnjem delu raven, večinoma rdeč, redkeje rjavorumen, s črnim, osrednjim širokim pasom, ki je zabrisan ali včasih manjka. Ščitek (scutellum) je črn. Pokrovke so rahlo zaobljene, bleščeče rdeče ali oranžnorumene, s štirimi, velikimi, črnimi lisami, ki se skoraj nikoli ne zlijejo med seboj, lahko pa manjkajo. Noge so črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle hrošče lahko najdemo pri tleh, predvsem na trohnečem lesu, pogosto tudi na raznih "lesnih" glivah, s katerimi se hranijo ali pa se skrivajo med odpadlim listjem in pod lubjem (predvsem pozimi, ko prezimujejo v velikem številu). Aktivni so nekje od aprila do junija. Včasih s seboj "prenašajo" drobne ličinke pršic (Acarina). Ličinke so sivkaste, nekoliko spolščene, s svetlimi lisami ob robovih, z velikim, polkrožnim oprsnim ščitom, nekoliko podobne ličinkam polonic (Coccinellidae). Tudi one se hranijo z glivami, kot je npr. škrlatni skladovec (Chondrostereum purpureum). Pogosto jih parazitirajo ličinke osic iz družine Chalcidoidea.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnoprsi gobov hrošč* (Endomychs thoracicus) - križnolisi gobo hrošč* (Mycetina cruciata) - nekatere polonice (Coccinellidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti