Papirasta apnenka (Trichaptum biforme)


Družina: negotova družina

Red: Hymenochaetales

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-10 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, na odmrlih panjih in drevesih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je pahljačaste, diskaste ali polkrožne oblike, obstransko pritrjen na podlago, brez beta, plosk do naguban, izrazito kratkodlakav, z raznobarvnimi koncentričnimi pasovi, ki so bledikavi, bledovijoličasti, rjavkasti ali sivkastorjavi, celo črni ter z izrazitim, vijoličastim robnim kolobarjem, ki je belo obrobljen in pri starih trosnjakih porjavi. Povrhnjica s staranjem močno obledi in je pogosto porasla z mikroskopskimi zelenimi algami. Trosovnica (spodnja stran klobuka) je luknjičasta, pri mladih in svežih trosnjakih je vijoličasta, s staranjem bledi, porjavi oz. posivi, luknjice pa se cevkasto povečajo.

 

Posebnosti: trosnjaki pogosto rastejo v več nadstropjih in v rozetasti razrasti. Gliva sodi med hude škodljivce, ki povzroča trohnenje lesa in v končni fazi propad drevesa. Uspeva tudi na odmrlih deblih in štorih. Gliva ni užitna.

 

Podobne vrste: rjavovijolična apnenka (Trichaptum fuscoviolaceum) - jelkova apnenka (Trichaptum abietinum) - tribarvna zvitocevka (Daedaleopsis tricolor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti