Bukova žilika (Plicaturopsis crispa)


Družina: Amylocorticiaceae

Red: Amylocorticiales

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 1-2 cm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, logi, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak tvorijo posamični "klobučki", ki so na podlago pritrjeni obstransko ali se priraščajo s hrbtne strani. Po obliki so polkrožni, pahljačasti ali školjkasti, pogosto globoko izrobljeni in nagubani, mnogokrat rastejo v skupinah in se nadraščajo kot strešniki. Povrhnjica trosnjaka je rahlo puhasta, (koncentrično) rumeno- do rdečerjava, široko belo obrobljena, rob trosnjaka je spodvihan. Spodnja stran (trosovnica) je sestavljena iz rebrastih lističev, ki so umazano beli ali rahlo sivkasti, izrazito nagubano valoviti, med seboj se prečno povezujejo. Meso je belkasto, sveže je rahlo živalo, suho otrdi in postane drobljivo, nima posebnega vonja in je milega okusa.

 

Posebnosti: vrsta je saprofitska in pogosto uspeva na odmrlih, trohnečih vejah listavcev, kot so bukev, jelša in gaber. Trosnjaki se razvijajo skozi vse leto, najbolj pa v jesensko-zimskem obdobju, še posebej v deževnih obdobjih.

 

Podobne vrste: navadna cepilistka (Schizophyllum commune) - dimasti hrbtiščar (Resupinatus applicatus) - vrste iz rodu postrančica (Crepidotus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti