Škrlatni rogatec (Ceratodon purpureus)


Družina: dvolasnikovci* (Ditrichiaceae)

Red: krivenčniki* (Dicranales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 1-3 cm (višina)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, kamnita, vlažna mesta, pogorišča, skalovja, tudi med tlakovci, na strehah in pokopališčih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opisakrokaren tip mahu (sporofit izrašča iz vrha stebelca). Gametofit (spolna generacija) se gosto razrašča po podlagi in tvori, strnjene, rumeno- do temnozelene ali celo rjavkastordeče blazinice, ki so lahko po več decimetrov široke, je precej variabilen. Stebelce je enostavno, gosto poraslo z ozko trikotnimi, 1.5 do 2 mm dolgimi lističi, ki imajo eno osrednjo "žilo" (ta se konča pri vrhu), po vsej dolžini uvihan, bleščeč rob in so na vrhu ostro koničasti, s prileglimi zobčki. Spodnji lističi so pogosto prilegli ob stebelce, zgornji lističi so štrleči, v suhem stanju so valoviti. Sporofit (nespolna generacija) je sestavljen iz škrlatnordečega peceljčka (seta), kar daje celotni rastlini izrazit rdeč videz in ozko jajčaste, rahlo ukrivljene, rumenkaste do rdečerjave pušice (kapsula), ki je v začetku navzgor štrleča, kasneje štrli postrani in ima top, kratkokljunast pokrovček (operkulum).

 

Posebnosti: mah je dokaj prepoznaven v času tvorbe sporofitov, sicer ga lahko zamenjamo za podobne vrste iz družine Pottiaceae. Ta pionirska vrsta se dokaj hitro pojavi na ruderaliziranih, predvsem zakisanih mestih, pojavlja pa se tudi na pogoriščih (podobno kot navadni vlagomer (Funaria hygrometrica)). Pogosto raste tudi v skupinicah z drugimi blazinastimi mahovi in ga včasih težje prepoznamo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni vlagomer (Funaria hygrometrica) - nekatere bradnice* (Barbula spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti