Drevesna čopičarka* (Lewinskya affinis / Orthotrichum affine)


Družina: ježevci* (Orthotrichaceae)

Red: ježevci* (Orthotrichales)

Razred: listnati mahovi (Bryopsida)

Velikost: 1-3.5 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: po drevju v gozdovih, parkih, sadovnjakih, nasadih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: akrokarpen tip mahu (sporofit izrašča iz vrha stebelca). Gametofit (spolna generacija) je grmičkasto razrasel od dna, sicer so posamezna stebelca enostavna in gosto olistana. Lističi (filoidi) so ozko suličasti, do 3 mm veliki, na vrhu kratko ostrokoničasti in imajo uvihan rob, sveži so rumenozeleni, štrleči (z vrha so videti zvezdasto razporejeni), v suhem stanju se upognejo navzgor in so bolj temnozeleni. Sporofit (nespolna generacija) je sestavljen iz pecljatega nosilca (seta), ki večinoma ne presega vrha stebelc ter iz pokončne, jajčaste pušice (kapsula), ki jo v mladosti prekriva bledorjavo, dolgoščetinasto pokrivalce (kaliptra). Kapsula je rebrasta, na vrhu ima kljunast pokrovček (operkulum), peristom se odpira z 8 zobci, ki se staranjem ukrivijo nazaj.

 

Posebnosti: dokaj pogosta epifitska vrsta, ki uspeva večinoma na listavcih, predvsem na območjih z neonesnaženim zrakom. Pušice se pojavljajo skozi vse leto. Vrsto prepoznamo po ščetinasti kaliptri, sicer jo zlahka zamenjamo za nekatere druge vrste te družine (večina predstavnikov uspeva na skalah!).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dolgopecljati ježevec* (Orthotrichum anomalum) - svetlolasi ježevec* (Orthotrichum diaphanum) - navadna kodranka (Ulota crispa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti