Sobni hrošček, sobni preprogar* (Anthrenus verbasci)


Družina: slaninarji (Dermestidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 1.7-3.5 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, gozdni robovi, mejice, stanovanjski objekti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, precej kompaktno, gosto poraslo z drobnimi, zelo ozkimi rumenorjavimi in belimi luskicami. Glava je drobna, večinoma skrita pod oprsnim ščitom, večji del porasel z rumenkastimi luskicami. Oči so velike, temne, ovalne, na notranjem robu v sprednjem delu niso izrobljene. Tipalnice so temne, 11-členaste, zadnji 3 členki so kijasto povečani in gosto dlakavi. Oprsje je zaokroženo in pri glavi močno zoženo, v spodnjem delu izrazito usločeno trikotno zoženo, v osrednjem delu poraslo večinoma z rumenorjavimi luskicami, ob straneh pa z belimi, tudi konica je porasla z belimi luskicami. Ščitek (scutellum) je zelo droben, komaj viden. Pokrovke so ovalne, v zgornjem delu široko V-izrezane, porasle z belimi in rjavorumenimi luskicami, ki se izmenjujejo v cik-cakastih pasovih in pogosto odpadejo, zato je mestoma opazna črno obarvana osnova pokrovk. Noge so zelo vitke in kratke, temne. Spodnja stran telesa je gosto porasla s srebrnobelimi luskicami.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se zelo pogosto pojavlja v hišah, kjer lahko odrasle osebke pogosto opazimo po stenah. Aktivni so od maja do avgusta, v naravi se zadržujejo na večjih socvetjih, npr. kobulnic (Apiaceae), kjer se hranijo s pelodom. Ličinke živijo v gnezdih nekaterih ptic (npr. vrabcev in hudournikov), kjer se hranijo s puhom in perjem. V hišah se prehranjujejo z naravnimi vlakni in jih najdemo na krznenih plaščih, preprogah ter podobnih izdelkih. V večjem številu lahko povzročijo materialno škodo. So belkaste, rjavo pasaste in porasle z daljšimi ščetinami, predvsem na zadnjem delu zadka so ti šopi dlak gostejši. Zabubijo se na materialu s katerim so se hranile ali pa nekoliko vstran.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): muzejnik (Anthrenus museorum) - pisani preprogar (Anthrenus pimpinellae) - navadni preprogar* (Anthrenus scrophulariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti