Mali kopajoči kozak* (Noterus crassicornis)


Družina: kopajoči kozaki (Noteridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-3.7 mm

Razširjenost: redko, lokalno

Življenjski prostor: manjše, plitve stoječe vode kot so vodni jarki in kanali, manjše mlake, mrtvice in mlakuže

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je hidrodinamične oblike, zaobljeno, večinoma rumenkasto in rjavkasto. Glava je polkrožna rumenkasta, oči so temne. Tipalnice so nitaste, rumenkaste, pri samcih so členki neenaki, še posebej 5. in 6. členek sta različna, 6. je močno manjši od 5., predzadnji (10.) členek je enostaven (pri smaicah so tipalnice nitaste, s skoraj enako velikimi členki). Oprsje je ob straneh izrazito zaokroženo, pri glavi zoženo, v spodnjem delu enako široko kot oprsje in z enakomerno valovitim spodnjim robom, rumenkasto, le v spodnjem delu s temnejšim osrednjim robom. Spodnja stran oprsja v osrednjem delu ni gredljasta. Ščitek (scutellum) je zelo droben, trikoten. Pokrovke so ovalno koničaste, od vrha se proti dnu enakomerno ožijo, gladke, v zgornjem delu neizrazito posejane s tremi serijami drobnih jamic, ki se v spodnjem delu zgostijo, nekoliko temnejše od glave in oprsja, rdečerjave. Noge so kratke in koničaste, rumenkaste, goleni so v spodnjem delu porasle s ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo skozi vse leto, prezimijo med vodno vegetacijo ali skriti vkopani v blatno dno. So dobri in hitri plavalci, pogosto kopajo za svojim plenom, ki ga predstavljajo večinoma drobni vodni nevretenčarji. Starejše ličinke se večinoma hranijo z mrtvimi žuželkami in poginulimi vodnimi živalmi, lovijo pa tudi manjše nevretenčarje. Dihajo s pomočjo koničastega zadka, ki ga zapičijo v stebla rastlin z zračnimi tkivi (aerenhimi), kot so ločki (Juncus) in bičje (Schoenoplectus), preko katerih si potem dovajajo zrak. Le v redkih primerih zaplavajo do gladine po zrak. Ko se zabubijo, si ustvarijo zapredek iz odpadlega materiala, ki ga pritrdijo v spodnjih delih stebel in korenin omenjenih vodnih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki kopajoči kozak* (Noterus clavicornis) - gladki kopajoči kozak* (Noterus laevis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti