Dvopasasta črnikarica* (Cricotopus bicinctus)


Družina: trzače (Chironomidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, obrežja voda, trstičevja, vioska obvodna vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: "mušičjelika". Telo je pretežno črno. Glava je drobna, usločena navzdol, s kratkimi, nitastimi tipalnicami. Oprsje je močno grbasto privzdignjeno, zgoraj bleščeče črno, gladko, ob straneh nekoliko rumenkasto. Krila so prosojna, z zelo rahlo mlečnatim odtenkom, mavrično lesketajoča. Zadek je vitek, črn, z dvema bledikastima pasovoma v bazalnem in osrednjem predelu, tudi konica zadka je bledikasta. Noge so dolge, tanke, črne z belimi lisami predvsem na golenih in stopalcih.

 

Samec: "komarjeliki". Podoben samici, le da ima pernato nacefrane in povečane tipalnice, ki so temne. Oprsje je v celoti črno. Svetla pasova na zadku sta bolj izrazito kontrastna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od poletja do jeseni. Zadržujejo se v vegetaciji blizu voda. Ličinke so bledikaste in živijo v vodi. Hranijo se z drobnimi algami, včasih živijo celo v kolonijah nostoka (Nostoc spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trzajoča črnikarica* (Cricotopus tremulus) - slična črnikarica* (Cricotopus similis) - gozdna črnikarica* (Cricotopus sylvestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti