Sedemtrna volnarka (Anthidium septemspinosum)


Družina: znoske (Megachilidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: ekstenzivni travniki, cvetoči vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Samica: telo je črno z rumenimi lisami na zadku in zadnjem delu glave. Glava je precej velika, s sprednje strani ploska, temna, oči so velike, prav tako temne, za očmi se nahajata na vsaki strani drobni rumeni piki. Oprsje je krepko, črno, hrapavo, ob straneh poraslo z daljšimi, svetlimi dlakami. Krila so rahlo zatemnjena, krepko ožiljena, krajša od zadka, s črnim in krepkim pritrjališčem. Zadek je črn, skoraj gol, na vsakem od segmentov je ob straneh ozka, podolgasta rumena lisa, lise se od vrha proti konici pomikajo proti sredini zadka, zato je osrednji del zadka viden kot črn trikotnik, lise na prvih segmentih so večinoma kljukaste. Rumene lise so tudi na spodnji strani zadka. Noge so krepke, po robovih gosto porasle z dlakami.

 

Samec: podoben je samici, le da je nekoliko večji od nje. Sprednji del glave (tudi nadustna ploščica - klipeus) rumenkast, tudi bazni del čeljusti je rumen. V splošnem je bolj gosto dlakav in pokrit s svetlimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do avgusta, letajo v eni generaciji. Samice pogosto obložijo stene celic v gnezdih z volnatimi laski rastlin, npr. lučnikov (Verbascum spp.) in nekaterih ustnatic (Lamiaceae). Samci so teritorialni in preganjajo druge samce. Zanimivo je tudi njihovo prenočevanje, ko se osebek s čeljustmi oklene stebla rastline in se usloči. Vrsta velja v Sloveniji za redko.

 

Podobne vrste: velika volnarka (Anthidium manicatum) - pikčasta volnarka (Anthidium punctatum) - orjaška volnarka (Anthidium florentinum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti