Jezerska blatnica (Sialis lutaria)


Družina: blatnice (Sialidae)

Red: velekrilci (Megaloptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-34 mm (razpon kril)

Razširjenost: razmeroma pogosto

Življenjski prostor: vodotoki (ličinke), poplavni logi, obrežja voda, močvirni travniki, visoke steblike

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: na videz so podobni mladoletnicam (Trichoptera) ter vrbnicam (Plecoptera). Telo je rjavkasto do skoraj črno, čokato. Glava je široka, kratka, s pikastimi in črtastimi vzorci po temenu. Tipalnice so nitaste, črne, dokaj dolge. Krila so opnasta, široka, v mirovanju strehasto zložena čez zadek, prosojna ali temna, z izrazitimi, črnimi, mrežastimi žilami, bleščeča. Noge so temne.

Rod Sialis vključuje več, med seboj podobnih vrst, ki jih lahko natančno določimo le po analizi spolnih struktur. V regiji se poleg opisane vrste morda pojavljata še S. fuliginosa in S. nigripes.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so dokaj slabi letalci, opazujemo jih lahko od aprila do junija predvsem v obrežni vegetaciji in na listju dreves. Živijo le nekaj dni in se v tem času ne hranijo, ampak se zgolj razmnožujejo. Ličinke živijo v vodi in so po videzu podobne ličinkam enodnevnic (Ephemeroptera). Imajo precej veliko glavo in čeljusti, so rjavkasto pigmentirane, vzdolž zadka imajo na segmentih stranske trahealno-škržne izrastke, ki so nitasto členasti, konec zadka imajo podaljšan v nitast "rep". Živijo večinoma med kamni, kjer lovijo manjše vodne nevretenčarje. Njihov razvoj traja nekje 2-3 leta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): potočna vrbnica* (Sialis fuliginosa) - črnonoga vrbnica* (Sialis nigripes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti