Živa nit (Spinochordodes s. lat.)


Družina: žive niti (Chordodidae)

Red: Gordioidea

Razred: žive niti (Nematomorpha)

Velikost: 2-15 cm

Razširjenost: doklaj pogosto

Življenjski prostor: odrasle v plitvih mlakah, vodnih jarkih, kanalih in kolesnicah; ličinke v telesu kobilic

Ogroženost vrste: vrste niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nitasto, v prerezu valjasto, skoraj gladko, večinoma temnorjavo ali črnikasto. Pri samcih se zadek konča z dvema zelo kratkima izrastkoma. Kloaka je razvita.

Skupina je tudi pri nas zelo slabo raziskana, med bolj pogoste in splošno razširjene vrste sodi Spinochordodes tellinii.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle živali živijo v plitvi sladki vodi, kjer se tudi razmnožujejo. Hranijo se z drobnimi organizmi in verjetno tudi z razpadajočim organskim materialom. Samice po parjenju (pri tem se oba partnerja zvijeta v vozlasto kopulo) izležejo jajčeca v vodo, kjer se sčasoma iz njih izležejo drobne ličinke. Te "prežijo" na gostitelja - kobilice (Orthoptera). Ko gostitelj zaužije ličinko, se ta začne razvijati v njegovem telesu, pri čemer lahko doseže tudi do 4-kratno velikost gostitelja. Ob zrelosti spodbudi gostitelja, da ta začne izločati v možgane posebne proteine, ki spremenijo njegovo vedenje. Okužena kobilica poišče bližino vode in skoči vanjo, kjer sčasoma utone, odrasla živa nit pa zapusti kobiličino telo, navadno skozi zadek. Odrasle živali lahko prepotujejo krajše razdalje po vlažnih tleh, da si poiščejo nov habitat.

 

Podobne vrste: Paragordius tricuspidatus - skupina glist iz reda Mermithida.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti