Svetlolisi temačnik* (Amaurobius jugorum)


Družina: temačniki (Amaurobiidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 8-13 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: senčni gozdovi, redkeje tudi stare stavbe

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glavoprsje je večinoma rdečerjavo, redkeje nekoliko črnorjavo, precej krepko, ščitasto, v sprednjem delu nekoliko zoženo. Oči so nameščene v dveh redeh, en par oči je nameščen nad ostalimi šestimi. Zadek je precej velik, jajčast, večinoma črnorjav (včasih tudi svetel), s prepoznavnimi svetlimi lisami, ki potekajo vzdolž osrednjega dela in tvoriji značilen drevesast vzorec. Noge so rdečerjave, večinoma niso daljše od celotnega telesa, prekrite s sivkastimi mehkimi dlakami.

 

Samec: je manjši in vitkejši od samice, prepoznamo ga predvsem po povečanih pedipalpih, kjer hranijo spermo.

Vrsto lahko zagotovo določimo le ob pregledu spolnih znakov pri samicah (epigina) in samcih (pedipalpi)!

 

Obnašanje in razvoj: gre za kribelatne pajke, ki nimajo predilnih bradavic, ampak imajo namesto tega na zadku sitasto (luknjičasto) strukturo iz ploščic. Predejo namreč zelo fine in tanke niti, ki so krepkejše in se ne posušijo kot pri nekribelatnih pajkih. Njihove mreže so večinoma lijaste in prepredene pod kamni, odpadlim lubjem in v stenah. Plenijo iz zasede in so nočno aktivni. Večinoma se skrivajo pod kamenjem, odmrlimi debli in v odpadlem listju.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črni temačnik* (Amaurobius ferax) - navadni temačnik* (Amaurobius fenestralis) - Erberjev temačnik* (Amaurobius erberi).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti