Temni volnati tkalec* (Brigittea latens / Dictyna latens)


Družina: volnati tkalci (Dictynidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 2-3.5 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travišča, grmovna mesta, mejice, visoko steblikovje

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: skoraj v celoti črna, porasla z drobnimi, svetlimi dlačicami. Glavoprsje je ozko, črno, po zgornji strani poraslo s svetlimi dlačicami, oči so pomaknjene na sprednji del, ki je rahlo izbočen. Zadek je precej večji, krogličasto napihnjen, črn, gosto porasel s kratkimi svetlimi dlačicami, ki lahko v osrednjem delu manjkajo in tvorijo žagast vzorec. Noge so vitke, dolge, večji del črne, vsaj nekateri členki so delno rjavkasti, pogosto na kolenčnih delih porasli s svetlimi dlačicami.

 

Samec: precej manjši od samice in z manjšim zadkom, večinoma z nabreklimi pedipalpi, v katerih se nahajajo semenski paketi.

 

Obnašanje in razvoj: zelo drobni pajki, ki si mrežo spletejo večinoma med socvetji rastlin, zapognjenih listih in poganjki nizkih grmov in polgrmo. Plenijo predvsem manjše žuželke, kot so listne uši (Aphidoidea). Odrasli so aktivni od maja do junija.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trstni volnati tkalec* (Dictyna arundinacea) - marogasti volnati tkalec* (Dictyna uncinata) - nekatere vrste iz družine krogličarjev (Theridiidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti