Rumena borova zapredkarica* (Acantholyda hieroglyphica)


Družina: zapredkarice (Pomphiliidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: lokalno pogosto

Življenjski prostor: nasadi borovcev, mešani gozdovi, ruderalne površine z mladimi bori

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, telo je bleščeče črno, zadek je večji del oranžnorumen. Glava je precej velika, bleščeče črna, gola, pred očmi je na vsaki strani rumena lisa. Čeljusti so krepke, oranžnorumene. Tipalnice so nitaste, dokaj dolge, rumene. Oprsje je nekoliko grbasto, bleščeče črno, v sprednjem delu rumeno obrobljeno, v osrednjem delu z razcepljeno rumeno liso, ki pa lahko tudi manjka, na spodnjem delu je rumena trikotna lisa. Krila so rumenkasta, s krepkimi, oranžnorumenimi žilami, ob pterostigmi je črna lisa. Zadek je enakomerno širok, valjast, v sprednjem delu rumen, zadnji del je črn. Noge so rumene, le stegenca so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo med junijem in julijem. Oplojene samice odlagajo jajčeca na mladostne poganjke borovcev. Ličinke (pagosenice) so zelenkaste in živijo na poganjkih, ki jih obdajo s pajčevinastim zapredkom. V takih "kolonijah" živi več pagosenic, ki se hranijo s poganjki in iglicami in pri velikem številu povzročajo resno škodo v borovih nasadih. Sčasoma se pomaknejo po steblu navzdol, pri čemer zapredejo večji del poganjka. Nekje v avgustu zlezejo na tla, kjer se vkopljejo in prezimijo. Zabubijo se naslednjo spomlad.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika borova zapredkarica* (Acantholyda posticalis) - glogova zapredkarica* (Pamphilius sylvaticus) - nekatere vrste najezdnikov (Ichneumonidae).

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti