Navadni kolovrt* (Gyrinus substriatus)


Družina: kolovrti (Gyrinidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: počasni potoki, mlake, vodni jarki, ribniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno do jajčasto, hidrodinamično, rahlo poloblo, bleščeče črno. Glava je dokaj široka, polkrožna, oči so velike in pomaknjene na zgornji del glave. Tipalnice so zelo kratke, nekoliko betičaste. Oprsje je široko, ob straneh navzgor zaokroženo, v spodnjem delu valovito, gladko, ob straneh z ozkim, ostrim robom in nekoliko trnato podaljšanima stranskima kotoma. Ščitek (scutellum) je droben, trikoten, gladek (brez osrednjega gredlja). Pokrovke so vzporedno jamičaste (jamice so gosteje razporejene na zunanji strani), drugih posebnih mikrostruktur ni, konice pokrovk so zaokrožene, nekoliko vbočene in rahlo razmaknjene. Zadek je daljši od pokrovk in pokrit s svilnatimi dlačicami. Noge so rumenkaste (prav tako rumenkast je osrednji trebušni ščit - epipleura), sprednje noge so vitke in dolge, srednje in zadnje so kratke in močno povečane.

V rodu kolovrt (Gyrinus) je kar nekaj, med seboj težko določljivih vrst. Potreben je podrobnejši pregled mikrostruktur pokrovk, trebušna stran in konice nog.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki plavajo rahlo vgreznjeni na vodni gladini (ne prebijejo vodnega filma) in pogosto krožijo po gladini, kar jim je dalo tudi ime. Videti so kot srebrni gumbki. Oči imajo prilagojene tako, da lahko gledajo nad površino in delno tudi pod njo. Na zadnjem delu telesa, na stičišču pokrovk, hranijo zračni mehurček za dihanje. To jim omogoča tudi, da se lahko v nevarnosti potopijo. Prehranjujejo se z drobnimi členonožci, ki padejo na vodno gladino ali plavajo tik pod njo (npr. ličinke komarjev). So urni in spretni plavalci/drsalci, zelo dobro tudi letijo, še posebej v času parjenja lahko preletijo dolge razdalje, ko iščejo nove habitate. Hitro naselijo tudi majhne mlakuže in kolesnice. Ličinke živijo v vodi in so dokaj drobne, podolgaste, bledikaste, s podaljšano glavo in močnimi čeljustmi ter nitastimi izrastki ob telesu. So plenilke in živijo predvsem na blatnem dnu. Zabubijo se na kopnem, pri čemer se obdajo s posebnim kokonom iz rastlinskih delcev in zrn peska.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali kolovrt* (Gyrinus minutus) - zahodni kolovrt* (Gyrinus marinus) - ozki kolovrt* (Gyrinus paykulli- barjanski kolovrt* (Gyrinus natator).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti