Sinji modrač (Orthetrum brunneum)

  • Domov
  • Sinji modrač

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 65-75 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: stoječe vode, predvsem gramoznice in mrtvice, pogosto poletava izven vodnih habitatov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: telo je sinjemodro poprhnjeno, temnejši so navadno le zadnji segmenti na zadku. Prednji del glave sinjemoder, oči so temnejše. Oprsje je skoraj v celoti enotno sinjemodro. Krila so precej velika, prosojna, z rumenorjavo pterostigmo (obarvano žilno okence), ki je dokaj kratka, v osrednjem delu kril (med radialno in subradialno žilo) se žilna okenca podvajajo in so petkotna. Zadek je sorazmerno širok, proti dnu se rahlo zoži, s trebušno-hrbtne strani nekoliko sploščen, navadno brez linij in pik. Mladi samci so rumeno obarvani s črnimi linijami po zadku.

 

Samica: telo je rumeno- do sivorjave barve s temnejšimi črtami po zadku. Oči so sivomodre. Na bočnem delu oprsja poteka širok bel pas na vsaki strani. Vzdolž zadka poteka osrednja, skoraj neprekinjena linija, večina segmentov (razen zadnjih treh) ima ob robu linije en par pik. Zadek se konča s parom kratkih, listastih izrastkov, 8. segment je ob straneh razločno razširjen.

 

Obnašanje in razvoj: velikokrat ga lahko opazujemo izven vodnih habitatov, pogosto celo na njivah in kolesnicah. Pri počivanju sprednji nogi usloči za glavo, kar je značilno tudi za druge vrste modračev. Samci s staranjem izgubljajo modrikast poprh, zato postajajo temnejši. So zmerno teritorialne živali, prehranjujejo se v glavnem z letečimi žuželkami, ki jih uplenijo med letom. Ličinka je dokaj čokata in sorazmerno kratka, rjavo do zelenkasto obarvana, s temnejšimi segmenti na zadku, z izrazito lovilno krinko (podaljšana in zložljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka ima po več kratkih, škržnih izrastkov. Prehranjuje se z manjšimi vodnimi živalmi.

 

Podobne vrste: mali modrač (Orthetrum coerulescens) - prodni modrač (Orthetrum cancellatum) - črni ploščec (Libellula fulva).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti