Mali modrač (Orthetrum coerulescens)


Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-45 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: ob stoječih vodah, tudi kanali in manjša vodna zajetja, spreletava se tudi med grmovjem in po ruderalnih površinah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: pri nas se večinoma pojavljajo samci, pri katerih je telo skoraj v celoti sinjemodro poprhnjeno, tudi oprsje in sprednji del glave, ki je pri tipskih osebkih rjavo oz. temno, prav tako je pri tipskih osebkih tudi oprsje temno, skoraj črno. Glava je v sprednjem delu rjava, oči so sinjemodre, z rahlo zelenkastim lesketom. Krila so precej velika, prosojna, z rumenorjavo, precej dolgo pterostigmo (obarvano žilno okence), ki je skoraj 4 mm dolga. Zadek je sorazmerno vitek, proti dnu se pri modro obarvanih samcih izrazito zoži, pri tipskih osebkih se na vsakem segmentu nahaja par pik. Noge so dokaj kratke, temne. Mladi samci so rumeno obarvani, s črnimi vzorci na zadku.

 

Samica: telo je rumeno s temnejšimi črtami po zadku, s staranjem postajajo temno sivomodre. Na oprsju je par svetlih, izrazitih vzdolžnih linij. Oči so sivkaste ali zelenkaste. Vzdolž zadka poteka osrednja, neprekinjena temna linija, ki ima na vsakem segmentu še kratko prečno linijo. Zadek se konča s parom kratkih, listastih izrastkov. Krila so ob zunanjem robu rumenkasto nadahnjena.

 

Obnašanje in razvoj: med modrači (Orthetrum) je to manjša vrsta, ki jo občasno lahko opazujemo, kako poseda po golih tleh, najpogosteje pa počiva na izpostavljenih mestih, kot so suhe veje. Samci so sicer teritorialni, vendar manj kot pri nekaterih drugih vrstah. Je nekoliko bolj prilagodljiv na antropogene posege v prostor in je manj občutljiv na določene posege kot nekatere druge vrste, katerih ličinke potrebujejo sveže, s kisikom bogato vodno okolje. Telo ličinke je dokaj čokato in sorazmerno kratko, rjavo, s temnejše obarvanim zadkom. Ustni del glave je razvit v lovilno krinko (podaljšana in iztezljiva spodnja čeljustnica). Na koncu zadka se nahaja več kratkih, škržnih priveskov. Ličinke lahko zelo hitro zaplavajo s pomočjo iztisnjene vode iz zadka, plenijo pa manjše vodne živali.

 

Podobne vrste: sinji modrač (Orthetrum brunneum) - prodni modrač (Orthetrum cancellatum) - črni ploščec (Libellula fulva).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti