Bledi peščenec (Onychogomphus forcipatus)

  • Domov
  • Bledi peščenec

Družina: porečniki (Gomphidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 45-50 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mejice, med grmovjem v bližini voda, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: telo je črno in rumeno lisasto. Glava je dokaj velika, črnorumena, oči so med seboj razmaknjene, sivomodre. Oprsje rumeno, porisano s širokimi hrbtno-bočnimi linijami. Zadek s črno-rumenim vzorcem, dokaj vitek, le proti koncu nekoliko odebeljen, s tremi kavljastimi priveski. Krila so vitka, prosojna, s podolgasto, skoraj črno pterostigmo (obarvano žilno okence). Analni trikotnik (trikotno žilno okence na zadnjih krilih tik ob notranjem robu) je iz treh celic, precej velik. Noge so dokaj kratke, po bedrih in golenih rumene, sicer črne.

 

Samica: podobna samcu, le da so rumene lise na zadku precej večje (manj črnine) in da nima kavljastih izrastkov na koncu zadka. Podobnost z drugimi rodovi iz te družine!

 

Obnašanje in razvoj: zelo prepoznaven kačji pastir predvsem po značilnih kavljastih izrastkih na koncu zadka pri samcih. Samci pogosto počivajo na tleh, pri čemer držijo zadek visoko pokonci. Prehranjuje se predvsem z letečimi žuželkami. Za človeka ni nevaren, lahko pa ugrizne, če ga neprimerno držimo v rokah. Ličinka je precej čokata, kratka, temnorjava. Glava dokaj velika, s kratkimi priveski. Pod glavo se skriva lovilna krinka (iztezljiva in zložljiva spodnja čeljustnica). Premika se tudi s pomočjo iztisnjene vode iz zadka. Pleni manjše vodne živali, tudi do velikosti ribjih mladic.

 

Podobne vrste: popotni porečnik (Gomphus vulgatissimus) - kačji potočnik (Ophiogomphus cecilia) - veliki studenčar (Cordulegaster heros).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti