Veliki studenčar (Cordulegaster heros)

  • Domov
  • Veliki studenčar

Družina: studenčarji (Cordulegastridae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 77-84 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bistri in občasno hudourniški potočki z gozdnato razrastjo

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samec: prepoznaven po bleščeče črno-rumeni obarvanosti telesa. Glava je v sprednjem delu rumena, s prečno črno liso v frontalnem delu in črno obrobljenimi obustnimi členi, oči so turkiznozelene, stikajo se v eni točki, očesni (okcipitalni) trikotnik je črn. Na oprsju je par večjih rumenih lis, ki se v prednjem delu ukrivita navzven, na vrhu oprsja sta še dve manjši, prečni lisi, ki se včasih med seboj zlijeta v eno. Krila so zelo velika (širina krila je 4.5-5 cm), prosojna, z ozko, podolgasto, temno pterostigmo (obarvano žilno okence ob robu kril), analni trikotnik ob bazi kril ima večinoma 5 celic. Zadek je v sprednjem delu širok, nato se zoži in proti koncu betičasto razširi, bleščeče črn, z rumenimi, prečnimi lisami na bazalnih delih členkov. Priveski na koncu zadka so temni, podobni kleščicam, brez bazalnega zobčka (vidno od strani).

 

Samica: podobna je samcu, le da je mnogo večja (sodi med največje kačje pastirje pri nas).

 

Obnašanje in razvoj: zelo teritorialna vrsta. Samci večinoma redno patrulirajo vzdolž krajših odsekov na manjših potočkih, kjer tudi plenijo leteče žuželke in odganjajo rivale. Samice se razen med parjenjem in odlaganjem jajčec zadržujejo vstran od vodotokov. Jajčeca odlagajo v letu, pri čemer držijo zadek navpično navzgor in z leglico nalahno udarjajo po vodni gladini. Ličinke so robustne, rjave, s široko glavo in krepkim zadkom, na katerem so serije kratkih, belkastih dlačic. Njihov ravoj traja od 3 do 7 let, odvisno od temperature vode in količine hrane.

Čeprav je vrsta v Sloveniji mestoma pogosta, pa je njeno pojavljanje omejeno na specifične habitate, ki izginjajo. Zato je marsikje po Evropi vrsta močno ogrožena.

 

Podobne vrste: povirni studenčar (Cordulegaster bidentata) - bledi peščenec (Onychogomphus forcipatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti