Bledi kresničar (Ischnura pumilio)

  • Domov
  • Bledi kresničar

Družina: škratci (Coenagrionidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 28-36 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: pretežno ob vodah z nižjo obrežno vegetacijo, tudi mokrotni travniki, mejice in grmovje

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zelo podoben samcu modrega kresničarja, od katerega se loči po paru temnih pik na koncu modro obarvanega zadka. Glava ozka, podolgovata, črna, z izrazitejšima svetlomodrima lisama tik nad očmi, ki so modre in močno oddaljene med seboj. Oprsje je črno, z dvema ozkima, vzdolžnima svetlomodrima linijama, po bočnem delu sinjezeleno. Zadek je tanek, dolg, precej nežen, kovinsko črn, le 8. segment v celoti moder z dvema črnima pikama. Krila so ozka, nežna, v celoti prosojna, z dvobarvno (sivo-belo), lečasto pterostigmo (obarvano žlno okence) na prednjih krilih. Noge so modrikaste s črnimi, vzdolžnimi črtami, kratko ščetinaste.

 

Samica: izmed vseh samic "malih" kačjih pastirjev je najbolj izstopajoče obarvana. Telo mladih samic je večinoma ognjeno oranžno do ognjeno rdeče, s črnimi vzorci. Po oranžnem oprsju poteka vzdolžna osrednja črna linija. Prvi segment zadka v celoti oranžen, ostali so po zgornji strani črni, po spodnji strani oranžni, le končni segmenti nekoliko bolj oranžni. Spolno zrele samice so zelenkaste, oranžna obarvanost izgine.

 

Obnašanje in razvoj: manj pogostejša vrsta od modrega kresničarja (Ischnura elegans), ki se pojavlja nekje od aprila do oktobra. Samčki se navadno spreletavajo med rastlinjem, grmovjem ali ob vodi in branijo svoj revir pred drugimi manjšimi kačjimi pastirji. Pojavlja se navadno tam, kjer je obvodna vegetacija še dokaj nizka in je še v zgodnejših razvojnih fazah. Ličinka ima vitko, rumenorjavo obarvano telo. Škržni priveski na zadku trije, listasti, vidno žilnati, prosojni, z rjavim, dokaj močnim osrednjim rebrom. Pleni manjše vodne nevretenčerje, ki jih upleni iz zasede s pomočjo prilagojene in iztegljive spodnje čeljustnice (lovilna krinka).

 

Podobne vrste: modri kresničar (Ischnura elegans).




    Fotografije