Močvirski kosmičar (Muschampia (Carcharodus) floccifera)

  • Domov
  • Močvirski kosmičar

Družina: debeloglavčki (Hesperiidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-32 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: vlažni travniki, suhi travniki, gozdne jase in gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: prizadeta vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so dimasto- do temnorjavo marmorirana, s svetlimi žilami in polprosojnimi (neoluskanimi) lisami na konicah prednjih kril (še posebej izstopa serija celic tik ob konicah sprednjih kril) ter parom belih diskalnih lis na zadnjih krilih (te manjkajo pri zelo podobnem slezenovčevem kosmičarju). Po spodnji strani so krila sivkastorjava z večjimi, belimi lisami, ki so ob zunanjem robu nekoliko podaljšane. Telo je temnorjavo, precej dlakavo. Tipalnice so rjave, na konicah temnejše in betičasto odebelejene.

 

Obnašanje in razvoj: samčki so precej teritorialni, pogosto jih lahko opazujemo na cvetovih navadnega čisteca (Betonica officinalis), ki je ena od hranilinih rastlin gosenic. V sezoni se pojavita dve generaciji, prva leta od maja do junija, druga generacija pa od julija do avgusta. Samica izleže posamično jajčeca na liste hranilnih rastlin. Gosenice so sivkaste, z veliko, črno glavo, prezimijo v listni rozeti gostiteljske rastline.

 

Podobne vrste: slezenovčev kosmičar (Carcharodus alceae) - nokotin sivček (Erynnis tages) - navadni slezovček (Pyrgus malvae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti