Navadni senožetnik (Colias croceus)

  • Domov
  • Navadni senožetnik

Družina: belini (Pieridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 40-52 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, gmajne, gozdni obronki, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: krila so z zgornje strani intenzivno rumena do oranžnorumena s širokim, črnim robom, ki ga prekinjajo le rumene žile. Sprednja krila imajo nekje nad sredino eno črno piko, na zadnjih krilih je oranžnorumena lisa v obliki osmice. Po spodnji strani so krila prav tako živorumene do oranžnorumene barve, bolj močno obarvan je osrednji del prednjih kril, ki imajo po eno linijo različno velikih črnih pik in eno večjo črno piko nekoliko vstran od njih. Na zadnjih krilih je s spodnje strani velika, belkasta, ozko obrobljena pika, nad katero je navadno še ena, manjša pika (skupaj tvorita 8).

 

Samica: podobna je samcu, le da je črni rob prednjih kril prekinjen z velikimi, rumenimi lisami, zadnja krila pa so nekoliko črnikasto poprhnjena. Pojavlja se tudi oblika helice, pri kateri so krila bledorumena, skoraj belkasta.

 

Obnašanje in razvoj: pojavlja se v več generacijah, leta pa od aprila vse do novembra. Zelo redko razpre krila, razen ko poseda na mineralnih tleh ali ko samice vabijo samčke. Gosenica je turkizno zelene barve z rumeno bočno linijo na kateri je serija črnih pik. Prehranjuje se z raznimi metuljnicami (Fabaceae).

 

Podobne vrste: bledi senožetnik (Colias hyale) - rumeni senožetnik (Colias alfacariensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti