Bledi senožetnik (Colias hyale)

  • Domov
  • Bledi senožetnik

Družina: belini (Pieridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 37-45 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, odprta pokrajina, ruderalne površine, prodnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: krila so z zgornje strani bledo- ali citronastorumena z ozkim črnim robom, ki je na konicah prednjih kril nekoliko širši in ga prekinjajo rumenkaste lise (večinoma tudi rumene žile), na zadnjih krilih je skoraj neizrazit. Na prednjih krilih se v diskalnem (osrednjem) delu nahaja črna pika, na zadnjih krilih pa oranžnorumena pika. Spodnja stran kril je skoraj enako obarvana kot pri navadnem senožetniku (Colias croceus).

 

Samica: po zgornji strani kril je mnogo bolj bleda od samca, skoraj belkastorumena, črni rob na zadnjih krilih je mnogo bolj zabrisan, na prednjih krilih je v črnem robu več svetlih lis.

 

Obnašanje in razvoj: pojavlja se v treh generacijah od maja do oktobra, med seboj se lahko generacije prekrivajo. Vrsta se delno seli in je zelo dober letalec. Gosenica je modrikastozelena z intenzivno bočno linijo, ki je večbarvna (belo-oranžno-rumena, vzorec se ponavlja), ob njej so črne pike. Celotna gosenica je kratko- in mehkoščetinasta. Hrani se v glavnem z listi in cvetovi lucerne (Medicago sativa).

 

Podobne vrste: navadni senožetnik (Colias croceus) - rumeni senožetnik (Colias alfacariensis) - bakreni senožetnik (Colias myrmidone).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti